Bölüm Kalite Sistemi
FELSEFE BÖLÜMÜ
Bölümün Misyonu
Yaptığı eğitim, öğretim ve araştırmalarla, gerek kişisel ve toplumsal hayata yön vermede, gerek çeşitli bilgi alanlarında araştırma yapmada felsefi bilgiye olan ihtiyacın bilincine varılmasını sağlamak; ulusal ve uluslararası düzeyde saygın araştırmalar yürüten, yurtiçi ve yurt dışında çeşitli akademik ve araştırma kurumlarında çalışan, bilime ve insanlığa olumlu katkılar sunabilen alan uzmanları yetiştirmektir.
Bölümün Vizyonu
Felsefeye gereksinim duyulduğu bilincini geliştirip yerleştirmek, felsefe eğitimi alan öğrencilerin topluma düşünsel katkılar sağlayacak donanımda olmalarını sağlamak, felsefeyle uğraşan zihinlerin problemleri tespit etmeye ve çözmeye daha yatkın oldukları bilgisini ortaya koymak, belli dönemlerde tartışma platformu oluşturarak insan hakları ve sosyal hizmet meselelerine çözümler getirmek.
FELSEFE BÖLÜMÜ İÇ KONTROL VE KALİTE KURULU
Doç. Dr. M. Ahmet Tüzen (Başkan)
Prof. Dr. Seda ÖZSOY SOMUNCUOĞLU (Üye)
Dr. Sinan KÖSEDAĞ (Üye)
Mihriban UTAŞ (Öğrenci Üye)
Beyza Nur ALALA (Öğrenci Üye)
Bölüm Kalite Kurulunun Görevleri ve İşleyişi
Her yarıyıl başlangının ilk haftasında, bölüm kalite kurulu a) eğitim öğretimde kalitenin geliştirilmesi b) araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kalitenin geliştirilmesi için bölüm kuruluna yazılı önerilerde bulunur. Öneriler bölüm kurulu gündemine alınır ve tartışılır. Kabul edilen öneriler bölüm tarafından uygulamaya geçilir. Her yarıyıl başlangıcında, bölüm kalite kurulu kalite ile ilgili geçmiş uygulamaları gözden geçirir ve kalite uygulamalarında meydana gelecek sapmalar için önlem önerilerini yazılı olarak bölüm kuruluna sunar.
Bölümün Dış Paydaş Seçme Kriteri
Geçmişte ve şu anda felsefe bölümü öğretim üyeliği veya felsefe öğretmenliği yapmış kişilerden eğitim öğretim süreçleri ve müfredat konusunda görüş alınmaktadır.
Bölümün Performans Değerlendirme Kriterleri
1) Eğitim: Mezunlarının istihdam oranı
2) Bilimsel Yayın: Personelin nitelikli uluslararası yayın yapma sayısı, yayınların atıf sayıları
Not: Bilimsel yayın ve atıflar ile ilgili bilgiler birim faaliyet raporlarında yer almaktadır.
Bölüm Performans Hedefleri
2025-2025 Akademik Yılı Hedefleri
AKADEMİK
Bölüm Akademik Personel Planlaması
Planlama DEVLET YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖĞRETİM ELEMANI NORM KADROLARININ BELİRLENMESİNE VE KULLANILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Öğretim Üyesi Atanması Kriterleri -Link
Akademik Personelin Gelişme İmkânları
Akademik personelin kendisini geliştirmesi amacıyla yurt içerisinde ve yurt dışarında alanıyla ilgili araştırmalar yapma, ders verme, dil eğitimi alma imkânı bulunmaktadır. Akademik personel yurt içerisinde ve yurt dışında bilimsel nitelikli konferanslara katılımı teşvik edilmektedir.
EĞİTİM ÖĞRETİM
Bölüm Öğrenci Kabul Koşulları
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS sınavından başarılı olmak. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.
Öğrenci Yeterlilik Koşulları
Felsefe alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar;
a) Müfredattaki bütün dersleri en az DC derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) Bir bitirme tezini hazırlamış, jüri önünde sunmuş ve başarılı bir not ile geçmiş olmak.
Bölüm Öğrenci Sayıları:
Kadın:56
Erkek:54
Toplam:110
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında bitirme çalışmasının yapılması mezuniyet için şarttır.
Mezunların İstihdam Olanakları
Felsefe bölümü mezunları Milli Eğitim Bakanlığının öngördüğü koşullar çerçevesinde öğretmen olabilmektedirler. Kültür Bakanlığı ve diğer bakanlıkların eğitim ve kültür ile ilgili birimlerinde, TRT ve diğer yayım kuruluşlarında, üniversitelerde, kamu kuruluşları ile özel kuruluşların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirmeyle ilgili birimlerinde çalışma olanağı bulmaktadır. Düşünce üretebilme ve bunları yazılı olarak aktarabilme yeteneği olanlar yazar olarak basında iş bulabilirler. Kişinin kendi ilgi ve yönelimleri ölçüsünde felsefe iş imkânı olarak geniş bir yelpaze sunmaktadır. Lisans programını tamamlayan öğrenciler isteklerine ve kariyer planlarına bağlı olarak gerek felsefe gerekse de diğer alanlarda Yüksek Lisans ve Doktora dereceleri için lisansüstü programa / programlara devam edebilmektedirler.
Bölüm Eğitim Öğretim Süreci
Bölüm Eğitim öğretim müfredatı, her yarıyıl sonunda gözden geçirilmekte ve müfredatta değişiklik önerileri bölüm kurullarında tartışılarak ihtiyaç duyulan değişiklikler yapılmaktadır. Eğitim-öğretim sınıf ortamında gerçekleşmektedir ve öğrencilere felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık alanlarına ait teorik dersler verilmektedir.
Bölümün Güncel Eğitim Öğretim Müfredatı
Program Öğrenme Çıktıları
Bu programın başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
1. Felsefenin temel kavramları, soru ve sorunları hakkında yeni bilgiler edinir.
2. Felsefe tarihinden edindiği bilgiler aracılığıyla düşünürlerin görüşlerini yorumlayabilir.
3. Felsefe problemlerini keşfetme, bu problemleri çözümleme, başka teoriler ile karşılaştırma becerisi kazanır.
4. Felsefe alanındaki gelişmeleri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.
5. Felsefe bilgisinin yapısını ve koşullarını öğrenir.
6. Çağdaş akımlar ve düşünceleri bilir ve bunlarla ilgili tartışmalardan haberdar olur.
7. Etik değerleri benimser ve bunların çeşitli meslek gruplarındaki uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
8. Türk-İslam düşüncesi ve felsefesi hakkında bilgi sahibi olur.
9. Bilimin genel özellikleri ve bilim tarihi hakkında bilgi sahibi olma, bilimin, bilimsel kuramların ve bilimsel sorunların doğası hakkında felsefi bir bakışa sahip olma gibi nitelikler kazanır.
10. Sanat ve sanatın çeşitli alanlarının felsefeyle olan ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur.
11. İnsan haklarını bilme, benimseme ve insan haklarına ilişkin bilincin yaygınlaşmasına katkıda bulunma gibi niteliklere sahip olur.
12. Siyasetle ilgili sorunların felsefi yönü hakkında bilgi sahibi olur ve bunlarla ilgili düşünce üretebilir.
Öğrencilere Sunulan Danışmanlık Hizmetleri
Danışmanlık hizmetleri 3 ana başlık altında verilmektedir. Bunlar
a) Ders seçimi
b) Değişim programlarına katılım (Erasmus, Farabi vb.)
c) İstihdam
Değişim Programlarına Katılım İmkânları
Değişim programlarına katılmak isteyen öğrenciler Erasmus, Mevlana ve Farabi programlarına Dış İlişkiler Ofisi Üzerinden başvurabilmektedirler.
İnsan Kaynakları Yönetimi Birim Faaliyet Raporları
Misyon ve Vizyon
Felsefe Bölümünün Misyonu; Yaptığı eğitim, öğretim ve araştırmalarla, gerek kişisel ve toplumsal hayata yön vermede, gerek çeşitli bilgi alanlarında araştırma yapmada felsefi bilgiye olan ihtiyacın bilincine varılmasını sağlamak; ulusal ve uluslararası düzeyde saygın araştırmalar yürüten, yurtiçi ve yurt dışında çeşitli akademik ve araştırma kurumlarında çalışan, bilime ve insanlığa olumlu katkılar sunabilen alan uzmanları yetiştirmektir.
Felsefe Bölümünün Vizyonu; Felsefeye gereksinim duyulduğu bilincini geliştirip yerleştirmek, felsefe eğitimi alan öğrencilerin topluma düşünsel katkılar sağlayacak donanımda olmalarını sağlamak, felsefeyle uğraşan zihinlerin problemleri tespit etmeye ve çözmeye daha yatkın oldukları bilgisini ortaya koymak, belli dönemlerde tartışma platformu oluşturarak insan hakları ve sosyal hizmet meselelerine çözümler getirmektir.
Felsefe Bölümü İç Kontrol ve Kalite Kurulu
Doç. Dr. M. Ahmet Tüzen (Başkan)
Prof. Dr. Seda ÖZSOY SOMUNCUOĞLU (Üye)
Dr. Sinan KÖSEDAĞ (Üye)
Mihriban UTAŞ (Öğrenci Üye)
Beyza Nur ALALA (Öğrenci Üye)
Görev Tanımları
Faaliyet Raporları
2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu
2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu
2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu
2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu
2022 -2023 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu
2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu |
2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu |
2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu |